Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A freskófalunak is hívott Bódvalenkén immár negyedik alkalommal rendeznek Sárkányünnepet. A cigány kultúra és művészet hagyományos fesztiválját péntektől vasárnapig tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén - Fesztivál magazin
részletek »

Pénteken kezdődik a Sárkányünnep, a hagyományos cigány kulturális és művészeti fesztivál Bódvalenkén, a freskófaluban

Fesztivál magazin, hogy a hétköznapok taposómalma után töltsd fel testedet-lelkedet új élményekkel, szerezz barátokat, bővítsd ismereteidet. Megtudhatod, hogy akár lakóhelyed közelében milyen fesztiválokra érdemes ellátogatni akár az egész családnak
Fesztivál magazin
Itt vagy: Fesztivál magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Pénteken kezdődik a Sárkányünnep, a hagyományos cigány kulturális és művészeti fesztivál Bódvalenkén, a freskófaluban
Pénteken kezdődik a Sárkányünnep, a hagyományos cigány kulturális és művészeti fesztivál Bódvalenkén, a freskófaluban
A freskófalunak is hívott Bódvalenkén immár negyedik alkalommal rendeznek Sárkányünnepet. A cigány kultúra és művészet hagyományos fesztiválját péntektől vasárnapig tartják a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban.
A Sárkányünnep örömünnep, az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni: a kisközség házainak falán a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata tekinthető meg.

A közlemény szerint a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között. Idén a már megszokott kulturális kavalkád mellett további újdonságokra is számíthatnak a fesztiválra látogatók, akik a helyiek vezetésével megismerhetik a környék vadregényes tájait is.
Hirdetés

Július 5-én pénteken Frankie Lato és az Eastwing, valamint a RumbAroma koncertjével indul a Sárkányünnep, másnap kirándulásokat, kalandtúrákat szerveznek a Bódvalenkét körülölelő, növény- és állatvilággal gazdag lápra, az esztramosi bányajáratokba és a Rákóczi-barlangba.

Ugyancsak szombaton, a délutáni órákban Stefano lép fel, miközben táncház, harcművészeti bemutató, filmvetítések, mesesarok és költészet, sárkányeregetés színesíti a programot. A korábbi évekhez hűen ismét Sárkányvágta vezeti fel az esti koncertet: a Romengo, az Etnorom, és a Karaván Família fellépése közös örömzenélésben teljesedik ki.

Vasárnap, a fesztivál zárónapján zenés reggelit tartanak a falu közepén a Dorco és a Fekete Gyémántok közreműködésével. A kulturális programok mellett civil kerekasztal is lesz, ahol a résztvevő szervezetek képviselői aktuális társadalmi és szociális kérdéseket tárgyalnak meg, például azt, hogy a szociális vállalkozások vagy a közmunka jelenti-e a kiutat a mélyszegénységből.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - sárkányünnep, bódvalenke, cigány, hagyomány
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-03 11:09:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü