Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A város védőszentje, Mária Magdolna tiszteltére búcsút tartanak és átadják a lokálpatrióta-díjat vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban és a tőszomszédságában található Magyar Olajipari - Fesztivál magazin
részletek »

Ismét Egerszeg búcsú lesz a Göcseji Falumúzeumban

Fesztivál magazin, hogy a hétköznapok taposómalma után töltsd fel testedet-lelkedet új élményekkel, szerezz barátokat, bővítsd ismereteidet. Megtudhatod, hogy akár lakóhelyed közelében milyen fesztiválokra érdemes ellátogatni akár az egész családnak
Fesztivál magazin
Itt vagy: Fesztivál magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ismét Egerszeg búcsú lesz a Göcseji Falumúzeumban
Ismét Egerszeg búcsú lesz a Göcseji Falumúzeumban
A város védőszentje, Mária Magdolna tiszteltére búcsút tartanak és átadják a lokálpatrióta-díjat vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban és a tőszomszédságában található Magyar Olajipari Múzeumban.
A rendezvényen a népi mesterségek bemutatójától kezdve a kirakodóvásárig olyan programokkal, étel- és italkínálattal várják a múzeumlátogatókat, amely hozzátartozik a hagyományos búcsúhoz - közölte az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Kocsis Gyula elmondta: a hagyományokhoz híven a rendezvény a fatemplomban tartott, ökomenikus istentisztelettel kezdődik. A délelőtti órákban megnyitja kapuit a Pajta Galéria, ahol ezúttal a Dienes festőkör közel félszáz alkotását láthatja a közönség. Ezen a napon adják át a Zalaegerszegért lokálpatrióta-díjat, a díjazott - akinek a személyéről az egyesület még nem döntött - Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész alkotását veheti át - tette hozzá az elnök.
Hirdetés

Mint kiemelte, a nap igazi, búcsúi hangulatban telik majd: a nagyszínpadon hagyományőrző együttesek, népdalkörök lépnek fel, gitárművész, citerazenekar szórakoztatja a közönséget.

Major Zsolt, a rendezvény szervezője arról beszélt, hogy számos gyermekprogrammal is készülnek. A falumúzeumban a népi mesterségekhez kötődő játszóházakat tartanak, míg a Magyar Olajipari Múzeumban a modernebb technika kap szerepet: szemléltetik a tűzoltóautók működését, de veterán járműveket is felvonultatnak.

Kaján Imre megyei múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a búcsúnak, mint igazi, falusias ünnepnek a skanzen ideális helyszínt biztosít. Az elmúlt közel másfél évtized alatt az egerszegi búcsú családi rendezvénnyé vált a múzeumfaluban, ahol az egyre nagyobb számban érkező gyermekek számára játszótér építését is tervezik.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a skanzen játszóterének ötlete egy többnapos rendezvényen merült fel, és a felmérés is azt igazolta, hogy a családok örömmel vennék egy játszótér létesítését.

Kaján Imre kiemelte, hogy a múzeumfaluban olyan játszóteret szeretnének megvalósítani, amilyennel a gyermekek más környezetben - a lakótelepeken, parkokban - nem találkozhatnak, ahol az interaktív elemek mellett helyet kapnának a népi játékok is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Egerszeg búcsú, Zalaegerszeg
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-17 11:04:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü